Fent de MacGyver

Quan es tracta de crear nous equipaments en un laboratori s’ha de tenir inventiva i ser una mica manetes, perquè la majoria de les vegades no existeix el que es necessita, o bé no és tal i com voldriem. Sovint ens trobem que amb poques eines, o pocs recursos, hem de montar un sistema complexe… I no hi ha més remei que posar-se a fer invents de l’estil d’aquella sèrie de quan érem petits.

L’altre dia, la postdoc que treballa als mesocosmes (ja en parlaré en un altre post) em va dir que tenia un munt de Gamarus, la bestioleta que he d’utilitzar jo en les meves recerques, i que els llençava. Ostres! Però si no tinc res montat! Només funciona una de les càmares i ni tant sols tinc recipients, ni tubs ni…. Com ho faig? A veure, no gaire lluny d’aquí hinha una botiga d’aquafilia, podria anar a veure si tenen tubs de la mida que necessito… Mmm, puc aprofitar els tres cristalitzadors grans mentre no arriven els meus… I després…

Ok! S’intenta! Gràcies pels bitxets!

A la botiga tenien tubs del diàmetre que volia, així que… Arremanga’t i som-hi!

Els Gamarus son unes gambetes d’aigua dolça que viuen en rieres i torrents, en aigua molt neta i corrent. Necessiten molt d’oxígen en aigua, així que és imprescindible que tinguin un bon aport d’aire. Per això tenim les bombes que n’hi enviaran continuament. Fa un temps vaig ensenyar el desdoblador de tubs, així, amb una sola bomba podem servir fins a 10 recipients de cultiu. Per aquesta vegada només en necessitava tres:

20131102-081950.jpg

Els tubs van a parar directament dins la cambra de cultiu gràcies a un forat que hi ha al lateral, previst per això. Problema: el forat és força gran i entraria molt aire calent de l’exterior… Doncs el tapem amb el primer que tenim a mà, una mica de paper eixuga-tot.

20131102-082208.jpg

I ara, un altre problema: els tubs tenen una mida massa gran a l’arrivada, els bitxets corren el risc d’entrar-hi! Bé doncs, retallem uns comptagotes de plàstic i els enxaixem al final. Aguanten bé la pressió de l’aire, així que, apa, cap a dins els cultius.

20131102-082530.jpg

O, no! Bufa massa fort! S’està remenant tot l’interior i aquests pobres estan siguent remenats com baldufes. Les aixetes per disminuir la quantitat d’aire que passa, evidentment, no han arrivat. Com coi ho faig? Aix… Hauria de poder pinçar els tubs i que s’aguantin d’aquesta manera… Oh! I si…podria funcionar no?

20131102-082834.jpg

Doncs si, funciona. El plastiquet que aguanta enrrotllat el cable electric de la bomba d’aire. Uf! Salvats! És provisional però bé, mentre sobrevisquin fins que arrivi tot el material…

D’això en fa 10 dies. Els Gamarus estan ben contents en la seva nova casa, el material encara no ha arrivat, però de moment puc dir que tot i la precarietat del sistema, aquest funciona perfectament! Però… Què és un Gamarus? Doncs això:

20131102-083427.jpg

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s