Exposició al J1

En un dia ventós, però amb Sol, hem decidit culturitzar-nos i re-començar a visitar aquesta ciutat que sembla que està fent un bon esforç per trobar-se a l’alçada de ser Capital de la cultura per al 2013. Hem començat per visitar el J1, antic edifici portuari renovat per acollir exposicions, tallers i demés coses semblants.

20130204-210144.jpg

L’edifici servia per embarcar, carregar i descarregar els grans ferrys, així doncs, les vistes des de l’interior, envoltats per parets de vidre, són magnífiques.

20130204-210338.jpg

20130204-210352.jpg

L’interior ha guardat el caràcter portuari, separant els diferents espais per parets i semiparets modernes o bé de containers de ferro. Hi ha una zona per fumadors en una terrassa coberta i a cobert del vent. La zona per on s’accedia al vaixell o ferry corresponent.

20130204-210622.jpg

20130204-210635.jpg

20130204-210643.jpg

Des d’aquesta mateixa terrassa es veu la nova zona de la Joliette i la catedral La Major. Una avinguda completament renovada i que ha rentat la façana marítima de la ciutat, almenys aquí, perque de moment les obres omplen els carrers de la vila.

20130204-210946.jpg

20130207-074045.jpg

Els punts-logo de Marsella Capital de la Cultura s’han utilitzat en els terres i les parets, per indicar les zones de pas, llocs estratègics per admirar les vistes, els noms de les diferents zones i indicacions vàries. La veritat és que la renovació d’aquest edifici es d’admirar i només un petit detall, hi ha al principi de la nau un corredor que és uns 10-15 cm més alt que la resta del terra, però del mateix color. No hi ha cap indicació que indiqui on acaba i on comença l’escaló i això, per una persona gran és important, perqué si no ho veu, pot caure.

20130207-074537.jpg 20130207-074546.jpg 20130207-074555.jpg

S’accedeix al pabelló des d’aquesta nova avinguda que he indicat, pujant dos pisos d’escales metàliques exteriors. Hi ha ascensor per qui ho necessiti. A l’entrada hi trobem un restaurant, no sé com deu ser per menjar-hi, però en tot cas, la terrassa amb les grans vistes que hi ha, no té res a envejar a altres llocs.

Seguidament trobem la zona de guardarropia, informació i venta de tickets, perquè si bé els tallers, mini exposicions i demés zones són gratuïtes, hi ha un espai de 2500 m2 que serveix i servirà aquest any per diferents exposicions on s’ha de pagar entrada.
Tot seguit, després dels taulells, entrem en el cos del pabelló-hangar. A dreta i esquerra hi ha ple de coses a fer i admirar. Una exposició de dibuixos infantils del port, un taller de fotografia, impossible d’entrar-hi amb la gentada que hi ha. Un fotomatón. Una exposició de fotografies de paisatges del departament Bouches du Rhône, postes de sol a les cales, vistes espectaculars… Són fotografies fetes per fotògrafs aficionats o families i que les han enviat a la pàgina web mp2013.fr/chercheursdemidi. Hi ha unes noies que es passegen per l’exposició, demanant d’escriure en un paperat una frase o impressió i les van penjant al coltant de les fotografies. En una altra zona hi veiem fotografies antigues, de gent, de costums. Just a davant hi ha un taller on grafistes proposent d’experimentar diferents suports i tècniques.

En resum, una gran zona d’activitats i exposicions més o menys interactives.

Més endavant hi ha una llibreria-botiga de souvenirs i altres objectes tipics, i la zona per els més petits. I, allà comença la cua per l’exposició actual, que serà oberta fins al 18 de maig. Méditerranées. Des grandes cités d’hier aux hommes d’aujourd’hui (Mediterraneenes, de les grans ciutats d’ahir als homes d’avui) és una exposició històrica d’11 ciutats al voltant de la Mediterrània, seguint les grans cultures al llarg de l’historia. Troia, Tyr, Atenes, Alexandria, Roma, Al-Andalus (seria Cordoba i Granada juntes, que Al-andalus no és una ciutat), Venècia, Gènova, Istambul, Alger/Tunis i, evidentment, per acabar, Marsella.
Objectes, maquetes, explicacions i un o dos films d’animació t’introdueixen a la cultura de cada civilització i en cada època.
Un fragment de film d’uns minuts d’un noi que es diu Ulisses que està buscant la seva Penèlope al llarg d’un llarg viatge, en cada ciutat parla amb els habitants actuals, fent una comparativa amb el passat.

Com sol passar en aquest tipus d’esdeveniments, la gent, al principi s’amuntega, vol veure-ho tot i llegir-ho tot. I és agobiant. Per sort, al cap d’un parell de “ciutats” la majoria ja es van cansant i es pot visitar l’exposició molt més tranquilament i gaudint de les explicacions històriques dels films d’animació o dels joves guies que hi ha més o menys per tota l’exposició i que més o menys expontàniament donen explicacions o detalls.

Si em miro el melic, trobo que saltar de Al-Andalus a el Renaixement directament, sense tenir en compte la Corona d’Aragó que va regnar en bona part del Mediterrani durant uns quants centenars d’anys, i l’escut provençal encara hi porta les quatre barres catalanes… Bé, històricament és un detall que trobo a faltar. Ara bé, com a cultura pròpiament dita, ja es sap que a l’Edat Mitjana, justament això hi faltava.
Un altre detall és que en la part de Al-Andalus que no vull desmerèixer gens perqué és molt rigurosa, com tota l’exposició, però bé, cap referència als diferents regnes hispànics, però es parla de Espanya, quan a l’època ni de conya es deia així. El Julien, quan vaig comentar-ho, em va dir que bé, que si en una gran part del s.XX, i en la idea de la gent, s’ha considerat que la península ha estat Espanya desde després dels romans, doncs que millor deixar-ho així per no liar la troca.
No hi estic d’acord. Només cal canviar la frase i dir “els diferents regnes enque estava dividida la península”, o algo així.
A més, en les ciutats següents, en els films d’animació, justament en parlen. I també en referència a Baviera i diferents territoris que formen Alemanya avui en dia. O sigui que si es vol, es pot.

Però repeteixo, això és un detall que no desmereix gens l’exposició, molt interessant, i molt recomanable.

Vam estar-hi pràcticament dues hores, i si bé el preu normal és de 9€ (déu n’hi do!), amb el carnet de l’universitat, els ensenyants de l’educació nacional entren gratuitament. I ben contents que estem, perquè les quasibé tres hores de parking ens van costar 8.5€!!!!

Resultat : el J1 és molt recomanable d’anar-hi i participar a les exposicions i tallers. I l’exposició temporal, també, s’hi ha d’entrar i visitar. Ara, de preferència un dia on hi hagi poca gent. Vam tenir sort, per ser un diumenge, hi havia gent però es podia respirar. No vull imaginar un dia amb encara més persones…

Si passeu per Marsella d’aquí al 18 de maig, us recomano de veritat de passar-hi.

20130209-080617.jpg

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s